Jääseppä
Ensikosketukseni hevosiin oli lapsena työkäyttöisten suomenhevosten parissa. Nuorena miehenä kuitenkin tutustuin islanninhevosiin, jotka heti välittömästi tuntuvat juuri oikeilta ja juuri minulle sopivilta. Pian tie vei Islantiin tarinan lähteille ja eipä aikaakaan, kun muutaman kuukauden kesätyö muuttui usean vuoden työrupeamaksi. Hvammurin tilalla Pohjois-Islannissa kesät kuluvat erityyppisten ratsastusvaellusten parissa ja talvet pääosin nuoria hevosia kouluttaessa. Syksyisin olen ratsastanut paljon isäntien apuna ylämailla keräämässä hevosia ja lampaita talven alta pois.
Hvammurilla innostuin hevosten kengittämisestä siinä määrin, että hain ja pääsin lukemaan kengityssepän ammattitutkintoa Harjun oppimiskeskukseen. Läpäisin kaikki tutkinnonosat ja näytöt heti ensimmäisellä yrittämällä ja sain CE-F, Certified Euro Farrier kansainvälisen kengitysseppien sertifikaatin.
Osana opintoja kuljin ja kuljen edelleen seppämentorini matkassa mm. hevosklinikoilla, joissa pääsen näkemään erittäin mielenkiintoisia sairastapauksia ja oppimaan niistä.
CE-F on lyhennys termistä Certified Euro-Farrier eli kengityssepän ammattitutkinnon suorittanut seppä. Tutkinnon neljä pääosaa ovat Hevosen tuntemus (Anatomia), Kengitysmateriaalin tuntemus ja käsittely (takominen), Hevosen kengittäminen sekä Hevostalous ja yritystoiminta. Lisäksi tutkintoon kuuluu pienempiä tutkinnon osia esimerkiksi: varsan vuolu, ensiapu, tulityö ja 100 dokumentoitua kengitystä yms.
Ratsastajana uskallan sanoa ymmärtäväni islanninhevosta myös kengityksen näkökulmasta kokonaisvaltaisesti. Kengittämiäni hevosia on kisannut Islannissa aina siellä suurimmassa turnauksessa, eli Landsmótissa asti.